EKOLOGIŠKA PADANGŲ SANDARA – TAI ĮMANOMA!

Paskelbta: 2016-02-24

AGRIJA, B. Meškauskienės firma EKOLOGIŠKA PADANGŲ SANDARA – TAI ĮMANOMA!

Protektoriaus gumos mišinys iš atsinaujinančių šaltinių. Padangų sudėtyje – mažiau chemikalų. “Continental” gamina padangas, kurių sudėtyje – labai nedaug iškastinių žaliavų.

Pagrindinė lengvųjų automobilių ir sunkvežimių padangų sudedamoji dalis yra natūralus kaučiukas – atsinaujinantis išteklius. Įvairių padangų koncernų laboratorijų chemikai nesustodami ieško naujų mišinių ir cheminių junginių , kad vartotojui galėtų pasiūlyti gumos mišinį, atitinkantį aukščiausius reikalavimus, susijusius su aplinkosauga ir padangų eksploatacija.

Vykdant bandymus, įmonės “Continental”ekspertams pavyko pasiekti, kad aplinkai kenksmingų chemikalų būtų sunaudojama žymiai mažiau. Borisas Mergellis, vienos “Continental” laboratorijos vadovas, komentuodamas šį faktą, pabrėžia, kad pastaruoju metu šiuolaikiškoms protektorių gumoms gaminti cheminių produktų suvartojama tikrai ne tiek, kiek anksčiau. Jo manymu, ekologiškomis padangomis prekiaujama jau dabar, nes lengvųjų automobilių padangų sudėtyje dvi trečiąsias užima kaučiukas, gaunamas iš kaučiuko medžio.

“Šiuolaikiškos padangos yra aukščiausios kokybės pramoninės produkcijos pavyzdys, rodantis, kaip stipriai galima suderinti atsinaujinančius gamtos šaltinius ir cheminius priedus, - sako Borisas Mergellis.

-Savo laboratorijose beveik kiekvieną dieną atliekame bandymus su naujomis medžiagomis ir junginiais , tikėdamiesi padaryti technologinį perversmą. Taip pat stengiamės kuo daugiau iškastinių žaliavų paversti antrinėmis. “Continental” jau daugiau nei dešimt metų produkcijai gaminti naudoja natūralią ir perdirbtą alyvą. Bendradarbiaujame su tiekėjais ir tyrimų įstaigomis – ieškome pakaitalų toms padangų sudedamosioms dalims, kurios daromos mineralinės alyvos pagrindu”. Įmonė produkcijai gaminti naudoja polimerus iš biomasės –technologinę alyvą, įvairių atmainų anglį ir mineralinius “nanoužpildus”.”Dabar kuriame padangų prototipą, kurių sudėtyje iškastinių žaliavų 90 proc. mažiau nei anksčiau. Vietoje tekstilinio kordo “Continental” naudoja antrines žaliavas iš atsinaujinančių šaltinių, pavyzdžiui, dirbtinį šilką”.

Svarbu, kad padangos, pagamintos iš alternatyvių medžiagų, yra 10 proc. lengvesnės nei iš tradicinio gumos mišinio, vadinasi, automobilis būna lengvesnis ir degalų suvartoja mažiau.

Padangoms gaminti beveik nenaudojama alyva, kurios sudėtyje yra policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA). “Anksčiau šis junginys buvo reikalingas, kad padangos ilgiau išliktų patvaresnės., be to, būdavo saugiau važiuoti šlapiu keliu, paaiškina Borisas Mergellis.-Šiuo metu sugebėjome sumažinti PAA kiekį padangų sudėtyje, kad jos atitinka pačius griežčiausius standartus, įteisintus nuo 2010 metų. Tai buvo nelengva užduotis, tuo labiau, kad padangas sudaro apie 15 įvairių gumos mišinių, kuriuose yra tokios alyvos”.

Borisas Mergellis ir jo kolegos mokslininkai turėjo pertvarkyti kiekvieną junginį taip, kad padangos neprarastų savo savybių. Visa paslaptis ta, kad atskiri junginiai, panaudoti padangoms gaminti, turi tarpusavyje sąveikauti, todėl kiekvienas, net mažytis pakeitimas gali turėti įtakos visai padangai. Netinkamas junginių mišinys lemia padagos savybes, pavyzdžiui, gali sumažėti stabdymo veiksmingumas. “Tik padangos ir stabdžiai sustabdo automobilį. Jei dėl netinkamo gumos mišinio pačiu svarbiausiu metu sprogs padanga, nepadės nei naujausi ir veiksmingiausi stabdžiai”.

“Continental” nesustos ieškoti būdų, kaip padangas padaryti dar labiau nekenksmingesnes aplinkai. “Mūsų tikslas laikytis savo principų, naudoti atsinaujinančius šaltinius ir kuo labiau tobulinti technologijas, - pabrėžia Borisas Mergellis.- Vienintelis dalykas , kurio nekeisime, tai- padangų spalva.
Kas ketvirta padanga Europos keliuose yra “Continental “ grupės. Bent 30 proc. automobilių, išriedančių iš gamyklos, jau būna su “Continental” padangomis.

Tiekdama šiuos gaminius įmonė prisideda prie vairavimo saugumo ir klimato apsaugos.

AGRIJA, B. Meškauskienės firma

www.kaunotarpininkai.lt